100+ Very Important Science GK Question

  1. Which law applies in electrolysis?
    Ans:- Faraday’s law
  2. In what form does sound travel?
    Ans:- as longitudinal waves
  3. ️ Sonar is mainly used by?
    Ans:- by seafarers
  4. ️ What is nuclear fuel in the sun?
    Ans:- helium
  5. Which is the largest cell of the human body?
    Ans:- muscle cell
  6. ️ Who discovered radioactivity?
    Ans:- By Henry Bekural
  7. What is the study of fruits called?
    Ans:- apomology
  8. Which part of the pear is eaten?
    Ans:- padded pushasana
  9. ️ Diabetes Which organ is affected in diabetes?
    Ans:- pancreas
  10. ️ What is the minimum distance of clear vision of a person suffering from visual impairment?
    Ans:- 25 cm
  11. ️ Which one is a water communicable disease?
    Ans:- haza
  12. What is the reason for the floating of clouds in the atmosphere?
    Ans:- Low Density
  13. Whose unit is Om?
    Ans:- of resistance
  14. Whose unit is Bavar?
    Ans:- of magnetic flux
  15. Which instrument is used to measure the intensity of sound?
    Ans:- audio meter
  16. Who discovered the positron?
    Ans:- Ederson
  17. ️ Who discovered the rabies vaccine?
    Ans:- lie Pasteur
  18. On what principle is the working of the washing machine based?
    Ans:- centrifugation
  19. On what is the modern periodic table based?
    Ans:- on atomic number

 

  • If you want to read this question in other language then click on above button and select your language and it will be read again in Hindi language You can read the question in that language or in whatever language you want to study.

-:Scientific instruments and their uses:-

Leave a Comment